Follow us

Video klipovi

Imamo 16 gostiju na mreži
Dobrodošli Baza znanja Kontracepcija
Kontracepcija PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
subota, 28 maj 2011 09:09

Vođenje ljubavi je zaista predivno iskustvo i poslednja stvar koja ti je potrebna jeste da se uhvatiš za glavu i pitaš se: šta ako...??? Birajući zaštitnu metodu pored odgovornosti za svoje zdravlje pokazuješ poštovanje prema svom partneru  jer uživanje u vođenju ljubavi i zaštita od trudnoće i polno prenosivih infekcija su stvari na koje oboje imate pravo.

Kontracepcija podrazumeva skup mera, postupaka ili metoda kojima se postiže sprečavanje neželjene trudnoće.Svaka kontraceptivna metoda ili sredstvo treba da ispuni nekoliko uslova :

Ø    da je efikasno u sprečavanju neželjene trudnoće

Ø    da ne remeti normalan tok seksualnih odnosa

Ø    da je neškodljivo

Ø    da je svima pristupačno

Ø    da je rukovanje njime lako, prosto

Ø    da se ne kosi sa moralnim shvatanjima

 

Metoda i sredstva kontracepcije prema načinu svog delovanja mogu da se podele na:

·         biološke (računanje plodnih i neplodnih dana, prekinut snošaj, merenje temperature)

·         mehaničke (kondom,dijafragma, intrauterini ulošci ili spirale)

·         hemijske (spermicidi)

·         hormonske ( spirala sa hormonskim delom, antibebi pilula,postkoitalna kontracepcija-pilula dan posle )

 

Biološke metode i sredstva kontracepcije:

·         Prekinut snošaj (coitus interruptus)

 

U toku seksualnog odnosa, muškarac se neposredno pre ejakulacije odmakne od žene i izbaci semenu tečnost u spoljašnu sredinu.
Ovo je veoma stara metoda kontracepcije, često se primenjuje, ali je istovremeno nesigurna i nepraktična. Vrlo je nepouzdana, jer mala količina sperme može isteći prie ejakulacije, a samo jedan spermatozoid je dovoljan za oplodnju i nastanak trudnoće.
Potrebna je samokontrola oba partnera. Veoma često, jedan ili oba partnera se mogu osećati razočarano i nezadovoljeno.
Ne štiti od polno prenosivih bolesti.

·         Računanje plodnih i neplodnih dana

Računanje plodnih/neplodnih dana je kalendarska metoda ili Ogino-Knausova metoda.
Metoda se zasniva na pretpostavci, da se kod žena u jednom menstrualnom ciklusu na 14. dan pre očekivane menstruacije, odigrava samo jedna ovulacija i da je vreme kada nastaje ovulacija relativno konstantno. Pod pretpostavkom da je jajna ćelija sposobna za oplodnju 48 sati nakon ovulacije i da je spermatozoid isto toliko vremena nakon ejakulacije sposoban da oplodi jajnu ćeliju, dolazi se do zaključka da se oplođavajući polni odnos mora desiti u periodu od 2 dana prije ili 2 dana poslije ovulacije.
Prema tome, kod žena sa ciklusom od 28 dana i sa ovulacijom koja se dešava 14-og dana menstrualnog ciklusa, kritično vreme za oplodnju je između 12-og i 16-og dana menstrualnog ciklusa.
Kako se tačan datum ovulacije ne može fiksirati, dopušta se da može doći do izvesnog njegovog pomeranja, te se smatra da žena ne može biti oplođena 5 dana po prestanku protekle i 7 dana pre očekivane menstruacije. Prema tome, neplodni dani bi bili 5 dana posle menstruacije i 7 dana pre očekivane menstruacije.

 

Plodni i neplodne dani možete izračunati na sledeći način:
Za određivanje vaših plodnih i neplodnih dana, potrebno je imati zapisane dužine trajanja svakog menstrualnog ciklusa tokom 12 meseci. Potom je potrebno odrediti najduži i najkraći ciklus i od najdužeg oduzeti 11, a od najkraćeg 18 dana.
Primjer:
Najduži menstrualni ciklus je 32-11=21, a najkraći 26-18=8. Po ovoj računici, "opasni dani" su od 8. do 21. dana ciklusa.
Kalendarska metoda nije pogodna za žene sa neredovnim menstrualnim ciklusima, odnosno kada je razlika između najdužeg i najkraćeg ciklusa veća od 10 dana.
Nedostatak ove metode je što ograničava polne odnose samo na određene dane u menstrualnom ciklusu i što je primenjiva za mali broj žena.
Ne štiti od polno prenosivih bolesti.
Kalendarska metoda se može koristiti kod svega 50% žena. Neretko se dešava da žene koje su imale polne odnose samo za vrijeme neplodnih dana, ostanu trudne. Zbog toga, se preporučuje upotreba drugih dodatnim metoda kontracepcije za vrijeme "neplodnih dana".

·         Temperaturna metoda
Temperaturna metoda zasniva se na saznanju da 24 -72 sata nakon ovulacije dolazi do porasta bazalne telesne temperature za 0.3-0.6C°. Svakodnevnim jutarnjim merenjem bazalne temperature i izbegavanjem odnosa od početka ciklusa pa do tri dana iza porasta bazalne temperature, verovatno je moguće izbeći začeće.
Ovulacija se dešava neposredno pre "skoka" temperature.
Bazalna temperatura se meri nakon buđenja pre ustajanja iz kreveta u isto vrieme svaki dan. Pre merenja žena mora spavati najmanje 6 sati i ne sme uzimati tablete za spavanje.

Ova metoda zahteva svakodnevno merenje jutarnje temperature. Značajan nedostatak temperaturne metode kao metoda kontracepcije je što skok temperature nastao iz drugih razloga može biti zamenjen sa ovulacijom.
Temperaturna metoda zahteva uredan stil života i za većinu žena predstavlja nepraktičnu metodu. Ne štiti od polno prenosivih bolesti.

Mehaničke metode i sredstva kontracepcije:

·         Dijafragma

Sastoji od elastičnog prstena preko koga je u obliku kupe prebačena tanka gumena opna. Proizvodi se u više veličina i stavlja se u vaginu tako da pokrije ulaz u matericu 2 sata pre odnosa a  iz vagine se odstranjuje 6-24 sata nakon odnosa. Može se koristiti više puta, za razliku od kondoma. Nedostaci

 • Glomazna je za nošenje (zajedno sa tubom spermicida!).
 • Mora ostati na mestu (u vagini) najmanje 6 - 8 sati posle polnog odnosa.
 • Mora se koristiti svaki put kada imaš odnos.
 • Može da ispadne u toku odnosa.
 • Nameštanje može biti neuredno i problematično.
 • Pre svakog odnosa spermicid se mora naneti ponovo na dijafragmu.
 • Neke žene su alergične na spermicid i /ili materijal dijafragme.
 • Ne mogu je koristiti žene sa spuštenom matericom.
 • Češća učestalost urinarnih infekcija zbog pritiska na mokraćnu cev.
 • Ne mogu je koristiti žene sa urinarnim infekcijama.

Ukoliko se pravilno postavlja dosta je uspešno kontraceptivno sredstvo, ali nije stoprocentna zaštita jer često spada ili se nepravilno namesti. Ne štiti od polno prenosivih bolesti.

 

·         Kondom

Mehaničko sredstvo koje je uz zaštitu od trudnoće ujedno i metoda zaštite od polnih bolesti i infekcija prenosivih polnim putem. Postoji muški kondom (prezervativ) i kondom za žene (femidon) koji nije ušao u širu upotrebu. Većina kondoma se pravi od lateksa ali postoje kondomi napravljeni od poliuretana za one koji pokazuju alergiju na lateks. Veći broj kondoma je premazan lubrikantom koji smanjuje trenje tokom seksualnog odnosa I na taj način sprečava oštećenje kondoma. Lubrikant treba da je napravljen na vodenoj osnovi (glicerin) tako da ukoliko se koristi dodatni lubrikant-podmazujuće sredstvo nikako ne sme biti na masnoj osnovi kao što su vazelin, razne kreme i ulja jer takve supstance oštećuju kondom. Nekim kondomima su dodati spermicidi (hemijska sredstva koja uništavaju spermatozoide) radi povećanja kontraceptivnog učinka. U poslednje vreme na tržištu se pojavljuju kondomi različitih oblika i veličina. Mnogi su obojeni, a nekima je dodata i aroma. Pojavili su se i kondomi s "teksturom", napravljeni na način koji povećava užitak kod polnog čina. Ovi kondomi su takođe adekvatna zaštita od neželjene trudnoće, HIV-a i PPB, ukoliko su ispoštovana sva pravila proizvodnje, skladištenja i upotrebe.

Postoji nekoliko stvari na koje treba obavezno obratiti pažnju prilikom kupovine i čuvanja kondoma:

·         Kondom treba kupovati u apoteci ili na drugim mestima gde se on adekvatno čuva van domašaja sunčeve svetlosti i izvora toplote.

·         Obavezno proveriti rok trajanja koji se nalazi utisnut na kesici ili pakovanju.

·         Na dobrom kondomu uvek piše da je elektronski testiran.

·         Ne nosite kondom u džepu ili novčaniku duže od 24 sata jer ga toplota tela oštećuje.

Pravilna upotreba kondoma

·         Proverite da li je kesica kondoma hermetički zatvorena.

·         Pre nego što stavite kondom izbegavajte bilo kakav međusobni kontakt polnih organa kao i polnih organa sa analnim otvorom partnera.

·         Pažljivo otvorite pakovanje, pazeći da ne oštetite kondom noktima ili nakitom. Ne otvarajte zubima.

·         Navucite kondom na penis tek kada on dostigne punu erekciju.

·         Na vrhu kondoma morate ostaviti prostora za spermu. Zbog toga većina kondoma ima rezervoar. Palcem i kažiprstom uhvatite rezervoar tako da istisnete vazduh i navucite kondom do korena penisa ispravljajući pri tome sve nabore.

·         Izvucite penis odmah nakon ejakulacije, pridržavajući kondom palcem i kažiprstom da ne bi spao.

·         Upotrebljeni kondom zavežite i bacite u kantu za smeće.

·         Ne koristite dva puta isti kondom.

·         Ne koristite dva kondoma jedan preko drugog, jer se među njima stvara trenje tako da oba mogu da puknu.

·         Ukoliko upražnjavate analni seksualni odnos koristite deblje kondome i dodatni lubrikant.

 

Treba zapamtiti da kondom ne pruža stopostotnu zaštitu, ali je najsigurnije poznato zaštitno sredstvo od prenosa infekcije polnim putem.

 

Ženski kondom (femidon) je oblika vreće koja se na oba kraja završava sa elastičnim prstenom. Postavlja se tako da oblaže vaginu; unutrašnji prsten se fiksira u svodovima vagine dok spoljašnji prsten ostaje izvan vagine i prekriva spoljne spolne organe. Napravljen je od poliueretana koji je za 40% čvršći nego latex.
Napomena:
Istovremeno se ne koriste muški i ženski kondom. Teško se postavlja i često se dešava da ispadne tokom seksualnog odnosa.

Intrauterini ulošci (spirale)

Intrauterini uložak (spirala) je napravljena od plastičnih polimera sa dodatkom bakra, srebra ili hormonskih uložaka ima oblik slova T i u matericu je postavlja isključivo ginekolog. Ugrađuju se u matericu pred kraj menstrualnog krvavljenja i sigurna su metoda zaštite od trudnće, ali se zbog različitih komplikacija ne preporučuju devojkama koje nisu rađale. Mehanizam delovanja spirale se zasniva na sterilnoj upali sluznice materice, koja se dešava usled prisustva stranog tela, u ovom slučaju spirale. Ovakav sterilni upalni odgovor materice ima spermicidno dejstvo. Pruža kontraceptivnu zaštitu u periodu od 3-10 godina.

Nedostaci

 • Pogodna je za žene koje su rodile i koje nemaju tendenciju zapaljenja materice.
 • Može da izazove obilnija i dugotrajnija krvavljenja.
 • Ne štiti od polno prenosivih bolesti.

Hemijske metode i sredstva kontracepcije:

Spermicidi su hemijski aktivne supstancije koji inaktiviraju i uništavaju spermatozoide u vagini, onemogućavajući im prolaz u gornje delove genitalnog trakta i oplodnju. Spermicidi se mogu koristiti u kombinaciji sa prezervativom, dijafragmom, kapicom za grlić materice (cervikalna kapa) ili samostalno u obliku gela, kreme, tableta za vaginalnu upotrebu. Ne štite od polno prenosivih bolesti. Često mogu izazvati alergijske reakcije.

Hormonske metode i sredstva kontracepcije:

Hormonska kontracepcija je kontracepcija kojom se postiže sprečavanje neželjene trudnoće upotrebom polnih hormona, estrogena i gestagena u kombinaciji ili samo gestagena.

Prema načinu primene kombinovana hormonska kontracepcija se deli na:

 • Oralnu hormonsku kontracepciju (pilula);
 • Hormonska injekcija  (u mišić)
 • Hormonski implantat (u kožu)
 • Hormonski flaster  (na kožu)
 • Unutarmaterična kontracepcija-spirala (postavlja se u šupljinu materice)
 • Vaginalni prsten (postavlja se u vaginu)

Spirala sa hormonom (unutarmaterični ili intrauterini sistem (IUS)) je dugoročna i sigurna metoda kontracepcije. Ujedinjuje pozitivne efekte hormonske i unutarmaterične kontracepcije. Nakon umetanja, na kontracepciju ne morate misliti narednih pet godina.

Oralna kontracepcija (antibebi pilula) je najsigurnija metoda zaštite od neželjene trudnoće koja je kod nas neopravdano praćena brojnim predrasudama. U svetu danas milioni žena uzimaju hormonsku pilulu kao najkonforniju zaštitu i stupaju rasterećeno u polne odnose bez straha od neželjene trudnoće. Na žalost, predubeđenje da se od “hormona” ugoji i omaljavi, sprečava naše devojke da u većem broju primenjuju ovu vrstu kontracepcije. U svakom savetovalištu za kontracepciju može se dobiti savet i uputstvo o vrsti tableta i načinu njihovog uzimanja tako da se otklone svake eventualne komplikacije. Ne preporučuje se uzimanje pilula na svoju ruku već jedino u dogovoru sa ginekologom jer kao i svaka pilula može imati kontraindikacije i neželjena dejstva.

Pilula dan posle Ako ste imali seks bez zaštite ili je vaše kontraceptivno sredstvo zakazalo, postoji način hitne kontracepcije koji može sprečiti neželjenu trudnoću. Važno je napomenuti da se ona primjenjuje samo kao "hitna pomoć" i da nije redovna metoda kontrole rađanja. Hitna kontracepcija nije abortus, jer se primenjuje kako bi se sprečio nastanak trudnoće. Kontracepcijska pilula za dan posle mora se uzeti u roku 72 sata nakon nezaštićenog polnog odnosa. Što se ranije uzme, to je njena efikasnost veća. Ako se popije u roku 24 sata nakon nezaštićenog sexualnog odnosa spriječava trudnoću kod devet žena od 10 koja bi se dogodila da nije uzeta pilula.Prilikom primjene ove pilule mogu se očekivati mučnina i povraćanje, te glavobolja i osjetljivost dojki.Menstrualno krvarenje treba očekivati unutar 21 dana nakon uzimanja pilule. Kod najvećeg broja žena menstrualno krvarenje će se javiti u očekivano vrijeme menstruacije, ali su moguća prevremena krvarenja kao i kašnjenja, zavisno od toga u kojoj fazi menstrualnog ciklusa je uzeta hitna kontracepcija.

Poslednje ažurirano četvrtak, 21 januar 2016 20:04
 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC