Follow us

Video klipovi

Imamo 23 gostiju na mreži
Dobrodošli Baza znanja Bolesti zavisnosti
Alkoholizam PDF Štampa El. pošta
subota, 28 maj 2011 11:02

Alkohol se danas tretira kao najšire društveno prihvaćena PAS. Ovako velika rasprostranjenost objašnjava se činjenicom da je konzumiranje alkoholnih pića deo naše tradicije, kulture, običaja kao i nedovoljnim znanjem o štetnosti alkohola od strane roditelja i od strane mladih.

Alkoholizam je hronična progresivna bolest recidivantnog karaktera koju karakteriše želja za pijenjem alkoholnih pića u cilju postizanja zadovoljstva. Spada u bolesti zavisnosti.

Alkoholizam mladih predstavlja udvostručen problem, problem adolescencije i problem alkoholizma. Sve što se fenomenološki ispoljava kod mladih alkoholičara je burnije i dramatičnije nego kod starijih alkoholičara.

Uzroci koji navode mlade da konzumiraju alkohol su:

-       uticaj roditelja (nefunkcionalne i nepotpune porodice)

-       socijalni uticaji (socio-ekonomske krize društva koje se odražavaju na standard porodice)

-       uticaj grupe vršnjaka (adolescenti prihvataju pijenje i druga problematična ponašanja zato što pripadaju grupi, što uključuje usvajanje različitih navika)

-       pijenje kao pomoć mladom čoveku da se oseća dobro (izbegavanje rešavanja raznih interpersonalnih i intrapsihičkih problema)

 

Stadijumi upotrebe alkohola:

-       eksperimentalna upotreba (povremeno konzumiranje različitih alkoholnih pića)

-       redovna upotreba (mladi piju da bi osetili prijatne efekte)

-       preokupacija alkoholom (mladi piju da bi eliminisali ili umanjili loša osećanja, sa kojima ne mogu na drugi način izađu na kraj. U ovom stadijumu počinju da gube kontrolu, piju zbog situacije u kojoj se nalaze)

-       hemijska zavisnost (u ovom stadijuma javlja se i fizička zavisnost, gubi se kontrola; hemijski zavisna osoba nema zadovoljstvo od pića, pije da bi se osećala normalno).

Alkohol je depresor CNS, usporava disanje i srčani rad. Direktno deluje na nervne ćelije, dovodeći do povećane propustljivosti ćelijske membrane, čime se remeti funkcionisanje ćelije što može dovesti do smrti ćelije.

Na nivou telesnog metabolizma, alkohol remeti iskorišćavanje masti i šećera što ima za posledicu iscrpljivanje pankreasa i nagomilavanje masti u jetri. Alkohol iritira sluznice, pa vremenom nastaje upala sluznice želuca, jednjaka, čir dvanaestopalačnog creva, čir želuca, proširenje venskog spleta oko jednjaka sa često smrtnim ishodom nakon njihovog pucanja. Povećanje slobodne masti u krvi dovodi do njenog nagomilavanja u krvnim sudovima i kasnije do taloženja i prožimanja vezivom što dovodi do začepljenja krvnih sudova. Vidljive posledice tih oštećenja su bolovi u nogama, drhtanje ruku, angina pektoris, infarkt srca.

Alkohol mora da se razloži do ugljen dioksida i vode pre nego što napusti organizam. Jetra to može da obavi samo u tačno određenim malim količinama. Ostatak alkohola kruži krvotokom sve do trenutka kada je jetra sposobna da ga preuzme. Efekat pijanstva se javlja kada alkohol dospe do mozga i ne može da bude prerađen u jetri.

Kratkotrajni efekti alkohola dovode do pospanosti, nerazumljivog  govora, usporene reakcije na okolinu, usporenih refleksa, nejasanog  vida, duplih  slika, smanjene koordinacije, smanjene  sposobnosti  za jasno razmišljanje, poremećaja  pamćenja i opažanja, teškoće u hodu i stajanju, nadražaja  organa za varenje, gubitka  svesti, kome i smrti.

Ako se popiju izuzetno velike količine alkohola, naročito ako se to učini naglo, dolazi do akutne paralize vitalnih centara u mozgu i produženoj moždini koja dovodi do teškog trovanja, dubokog besvesnog stanja i do smrti.

Posledice alkoholizma:

-       telesne posledice: čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hepatitis, ciroza jetre, pankreatitis, infarkt miokarda, apopleksija cerebri, alkoholna polineuropatija.

-       psihičke posledice: poremećaji psihičkih funkcija, promena karaktera, alkoholne psihoze (delirium tremens, alkoholna demencija, patološka ljubomora, alkoholna halucinoza, shizofreni i paranoidni poremećaji).

-       porodične posledice: poremećeni porodični odnosi koji dovode do disfunkcije porodice

-       socijalne posledice: slabljenje ili potpuni prekid kontakta sa prijateljima, rođacima.

 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC