Follow us

Video klipovi

Imamo 56 gostiju na mreži
Dobrodošli Baza znanja
Polno prenosive infekcije PDF Štampa El. pošta
subota, 28 maj 2011 09:08

Uvod- opšti deo

Infekcije koje se prenose seksualnim (polnim) kontaktom (PPI) čine veliku grupu oboljenja koja su izazvana različitim mikroorganizmima: bakterijama, virusima, parazitima, gljivicama i protozoama. Prema postojećim zakonskim propisima nadležnim ustanovama se obavezno prijavljuju sledeće polne bolesti: gonoreja, sifilis, hlamidija, primarna herpes simplex infekcija anogenitalne regije, hepatitisi i HIV infekcija.

Vaginalna sluzokoža i cervikalni deo materice (deo koji se nalazi u vagini), predstavjaju po svojoj građi barijeru za prodor mikroorganizama iz spoljne sredine i vagine koja nije sterilna u gornje partije genitalnog trakta koji je sterilan. Funkcionisanje te barijere je jako bitno za očuvanje reproduktivnog zdravlja, odnosno za čuvanje materice, jajnika i jajovoda intaktnim, spremnim za trenutak kada se žena odlučuje za rađanje. Bračni sterilitet (nemogućnost začeća) dramatično je porastao u poslednjim decenijama dvadesetog veka. Različiti faktori utiču na takvo stanje:

·                rano stupanje u seksualne odnose (prvi odnos pre 15 godine sada je uobičajena pojava u razvijenom svetu)

·                promiskuitet (česta promena seksualnih partnera)

·                nedovoljna informisanost i zaštita od polnih bolesti

·                nasilno prekidanje neželjenih trudnoća i neinformisanost o zaštiti od neželjene trudnoće

·                odlaganje trudnoće i rađanja za kasnije godine (posle tridesete)

O svakoj od ovih tačaka treba dobro razmisliti i informisati se pre stupanja u polni život. Da li ste Vi to učinili? Jeste li odgovorni prema svome reproduktivnom zdravlju i zdravlju svoga partnera? Jedna od karakteristika zrele ličnosti je i odgovornost za svoje postupke. Jeste li sigurni da ste ODGOVORNI ?

Kada je vreme za prve seksualne odnose? Pitanje svih pitanja. Da li je razlog za prvi polni odnos ljubav ili radoznalost? Naravno pravi odgovor na ovo svako mora sam sebi da donese. Pravi odgovor za svakoga je različit i lična istina. Ali budite sigurni da ne stupate u polni život pre nego što ste sebi postavili ovo pitanje. DA LI SAM SPREMAN ZA POLNE ODNOSE I DA PRIHVATIM ODGOVORNOST ZA POSLEDICE? I pre svega KOJE SU POSLEDICE ?

Promena seksualnih partnera je u vreme “seksualne revolucije” šezdesetih godina bila vrlo popularna. Popularisanje takvog ponašanja i skidanja barijera predstavljalo je neku vrstu pobune protiv tadašnjih tabua i konzervativnih stega društva. Danas se ponovo populariše vernost i ljubav, kao odnos između dve osobe koji donosi i neka druga zadovoljstva osim fizičkih. Pravljenje izbora – vernost ili promiskuitet – je pravo svake zrele ličnosti, ali pre tog izbora vredno je razmisliti o svim pobrojanim rizicima.

 

Gljivične

Bakterijske

Intracelularni paraziti

Virusne

1.       Kandidijaza (Candida albicans)

1.       Sifilis (Treponema pallidum)

2.       Gonoreja (Neiseria Gonorrhoea)

3.       Chlamidia trachomatis

4.       Micoplasma

5.       Ureaplasma

 

1.       Trihomonijaza (Trichomonas vaginalis)

 

2.       Herpes genitalis

3.       Humani papilloma virus - HPV

-          cervikalna

-          neoplasma

-          Condylomi

4.       Hepatitis B

5.       Citomegalo virus - CMV

6.       HIV

 

Da li se PPI mogu izlečiti?
Ukoliko se leče na vreme, PPI se mogu izlečiti, uglavnom bez posledica. Ali ne budite nemarni. Kasno lečenje ne može uvek sprečiti pojavu komplikacija: prenošenje na novorođenče, oštećenje testisa, sterilitet kod žena, pa čak i rak.

Da li mogu sam/a da se izlečim?

Ni u kom slučaju ne lečite se sami, već se konsultujte sa lekarom. Jer nikada sami ne možete ustanoviti o kojoj infekciji se radi. Pomoću jednostavnih ispitivanja kod ginekologa ili urologa, saznaćete brzo da li imate PPI.

Kako možete doprineti borbi protiv PPI u cilju sprečavanja njihovog širenja?
Apsolutno je neophodno:

• koristiti kondome
• obavestiti vašeg/u partnera/ku u slučaju pojave PPI (sve partnere/ke u slučaju da ih je više)
• imati redovne kontrole kod ginekologa, dermatologa, urologa (najmanje jednom godišnje)PPI IZAZVANE BAKTERIJAMA


INFEKCIJE IZAZVANE HLAMIDIJAMA I MIKOPLAZMAMA

Prouzrokovači su Chlamydia trachomatis, odnosno Mycoplasma hominis/Ureaplasma urealytikum.
Često se javljaju kao udružene infekcije. Od trenutka nastanka infekcije do pojave simptoma može da prođe 7 do 21 dan, mada neki oblici infekcija ne daju nikakve simptome.
Koji su simptomi hlamidije i mikoplazme?
Simptomi su različiti kod muškaraca i žena.
Kod muškaraca
Umerena sekrecija ujutru iz mokraćnog kanala (obični jedna kap). Osećanje peckanja ili žarenja u mokraćnom kanalu.
Kod žena
Vrlo često nema nikakvih simptoma. Ponekad se javlja vaginalna sekrecija, bolovi u donjem delu stomaka, prilikom seksualnog odnosa, upala jajnika, peckanje prilikom mokrenja. Obično se slučajno otkrije prilikom rutinskog pregleda.
Kako se dijagnostikuje i leči?
Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka sa genitalnih organa ili uzorka krvi. Potrebno je da se OBA partnera leče antibiotskom terapijom. Ukoliko se sa lečenjem ne počne na vreme postoji visok rizik od komplikacija. Jedna od njih je i sterilitet zbog oštećenja unutrašnjih genitalnih organa.

GONOREJA
(triper, kapavac)
Prouzrokovač je bakterija Neisseria gonorrhoae.
Posle kontakta sa zaraženom osobom i relativno kratke inkubacije (3 do 14 dana) dolazi do pojave tegoba.
Koji su simptomi gonoreje?
Simptomi su različiti kod muškaraca i žena.
Kod muškarca
Žut, gnojav sekret iz mokraćnog kanala, sa pečenjem prilikom mokrenja.
Kod žena
Oskudni simptom – peckanje prilikom mokrenja, ponekad bez ikakvih simptoma. Javlja se i vaginalna sekrecija.
Kako se dijagnostikuje i leči?
Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzroka sa genitalija. Lečenje antibioticima seksualnih partnera. Ako se ne leči postoji rizik od komplikacija (naročito steriliteta) usled oštećenja unutrašnjih genitalija.

SIFILIS

Izaziva ga Treponema pallidum.
Oboljenje počinje od 2 do 6 nedelja posle seksualnog odnosa sa zaraženom osobom. Zaražena majka može sifilis preneti na plod.
Koji su simptomi sifilisa?
Kod muškarca i žena su isti simptomi.
U prvom stadijumu pojavljuju se bezbolne ranice na genitalnim organima, ustima ili anusu koje često prati otok regionalnih limfnih čvorova. U drugom stadijumu oboljenja javljaju se ružičaste pege na koži ili ploče u ustima ili na genitalnim organima. Kod nelečenih osoba bolest u trećem stadijumu napada unutrašnje organe.
Kako se dijagnostikuje i leči?
Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzoraka u predelu ranice pre započinjanja lečenja, i uzimanjem krvi. Leči se antibioticima. Nelečenje, odnosno neadekvatno lečenje uzimanjem nedovoljnih doza antibiotika na svoju ruku dovodi do ozbiljnih komplikacija, posebno na nervnom i kardiovaskularnom sistemu i više godina nakon infekcije.

PPI IZAZVANE VIRUSIMA


GENITALNI HERPES

Prouzrokuje ga virus Herpes simplex  tip 2
Tegobe se ispoljavaju obično nedelju dana posle seksualnog odnosa sa zaraženom osobom.

Koji su simptomi genitalnog herpesa?

Kod muškarca i žena su isti simptomi.
Male ranice na genitalnim organima, često brojne i bolne. Predhodi im pojava sitnih plikova, svrab, peckanje, a kad se jave prvi put (primarni herpes) i drhtavica, jeza, povišena temperatura. Ove ranice se pojavljuju periodično, traju nekoliko dana, a zatim nestaju, do sledećeg pojavljivanja.
Kako se dijagnostikuje i leči?
Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka u predelu ranice pre započinjanja lečenja  i uzimanjem krvi. Leči se antivirusnim lekovima. U slučaju da trudnica boluje od genitalnog herpesa postoji velika opasnost od infekcije za dete prilikom porođaja.

GENITALNI KONDILOMI
(bradavice)
Kodilomi su polne bradavice koje izaziva Humani papiloma virus.
Prenose se polnim putem ali i manuelnim putem odnosno preko ruku tokom petinga, a moguće je i u toku porođaja sa zaražene majke na dete.
Od zaražavanja do pojave bradavica prolazi nekoliko nedelja do više meseci.
Koji su simptomi genitalnih kondiloma?
Simptomi su različiti kod muškaraca i žena.
Kod muškarca
Javljaju se male izrasline u obliku bradavica na penisu i anusu. Bradavice mogu biti toliko male da se ne vide golim okom.
Kod žena
Bradavice se pojavljuju u predelu genitalija.
Kako se dijagnostikuje i leči?
Otkriva se pregledom. Dijagnoza se potvrđuje specijalističkim pregledom (kolposkopijom kod žena). Lokalno lečenje treba da traje do uklanjanja vidljivih promena, kao i do nestanka promena uočljivih specijalnim pregledom. O momentu završetka lečenja odlučuje lekar. U slučaju da su izazvani pojedinim virusima, kod žena koje nisu lečene postoji mogućnost razvoja raka grlića materice.

HEPATITIS B, C, D
(žutica)
Izazivaju ih Hepatitis B,C i D virusi.
Od momenta zaražavanja do pojave tegoba prolazi i nekoliko nedelja do više meseci.
Koji su simptomi hepatitisa?
Kod muškarca i žena
Obolenje se ne manifestuje u predelu genitalija. Organ koji je napadnut je jetra tako da su simptomi vezani za taj organ.
Kako se dijagnostikuje i leči?
Dijagnoza se postavlja uzimanjem krvi. Ove vrste hepatitisa su hronična oboljenja. Komplikacija je ciroza i/ili rak jetre. Protiv hepatitisa B postoji vakcina.

PPI IZAZVANE PARAZITIMA


TRIHOMONIJAZA

Izaziva je Trichomonas vaginalis.
Tegobe se javljaju nakon nekoliko dana do tri nedelje posle infekcije.
Koji su simptomi trihomonijaze?
Simptomi su različiti kod muškaraca i žena.
Kod muškarca
Javlja se gnojni iscedak iz mokraćne cevi, otežano mokrenje i peckanje prilikom mokrenja.
Kod žena
Javlja se zapaljenje vagine sa pojavom sekreta žuto zelene boje i neprijatnog mirisa. Osim toga javljaju se i teškoće pri mokrenju.
Kako se dijagnostikuje?
Dijagnoza se postavlja uzimanjem sekreta. Leči se tabletama i vagitorijama.

PPI IZAZVANE GLJIVICAMA


KANDIDIJAZA
Prouzrokuje ga Candida albicans.

Infekcija se može manifestovati, u zavisnosti od imunološkog stanja organizma, od nekoliko dana do više meseci, pa i godina.
Koji su simptomi kandidijaze?
Simptomi su različiti kod muškaraca i žena.
Kod muškarca
Crvenilo glavića, sa sitnim beličastim naslagama.
Kod žena
Javalja se beličasta (sirasta) sekrecija koja je praćena intezivnim svrabom i pečenjem.
Kako se dijagnostikuje i leči?
Banalna infekcija, ali neugodna uz mogućnost ponovnog javljanja (recidivi). Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom vaginalnog sekreta, odnosno brisa glavića. Lokalno lečenje je najčešće dovoljno. Osobama sa upornom infekcijom koja ne reaguje na terapiju savetuje se da provere nivo šećera u krvi.

PAŽNJA!

Postoje tesne veze između PPI i AIDS-a!

• Uobičajene PPI povećavaju rizik infekcije HIV-om

• Ranice i genitalne mikropovrede olakšavaju ulazak HIV-a u organizam
• Između ostalog, kada se PPI pojave kod osoba inficiranih HIV-om lečenje je izuzetno teško
• Kondom je za sada najefikasnije sredstvo koje štiti od PPI i od AIDS-a

NEKE OD INSTITUCIJA GDE MOŽEŠ DA SE OBRATIŠ ZA VIŠE INFORMACIJA I ZA PREGLED:

Savetovalište za HIV i PPI

Institut  za javno zdravlje Kragujevac

Ulica Nikole Pašića 1

(ulaz preko puta vatrogasnog doma)

Telefon 034/ 504-520

ponedeljak i utorak od 08.00-10.00h

četvrtak 09.00-13.00hAKO OSETITE BILO KAKVE TEGOBE ILI PRIMETITE PROMENU NA POLNOM ORGANU TREBA DA SE VI I VAŠ SEKSUALNI PARTNER OBRATITE LEKARU OPŠTE PRAKSE KOJI ĆE UPUTITI NA ADEKVATNOG SPECIJALISTU ( INFEKTOLOG, UROLOG, GINEKOLOG ) KOJI PREDLAŽE DALJE TESTIRANJE I EVENTUALNU TERAPIJU. REDOVNE KONTROLE SU IZUZETNO BITNE ZBOG TOGA STO SE KOD POJEDINIH INFEKCIJA  JAVLJAJU RECIDIVI
(uporno ponavljanje simptoma iste infekcije) .

 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC