Follow us

Video klipovi

Imamo 63 gostiju na mreži
Dobrodošli Volonteri menjaju svet
Volonteri menjaju svet PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
ponedeljak, 25 decembar 2017 21:47

Završna aktivnost u sklopu projekta "Volonterizam: prava i odgovornosti" realizovana je okupljanjem svih učesnika projekta i relevantnih aktera u oblasti volontiranja mladih. Konferencija je održana u Velikoj sali Skupštine grada Kragujevca u subotu, 23. decembra.

Tokom projekta kroz obuku za volonterski menadžment i dvomesečno mentorstvo 17 udruženja je unapredilo svoje interne prakse i procedure i kreiralo programe za 100 novih volontera. Takođe, obučeno je 26 vršnjačkih edukatora koji su održali 88 radionica i direktno informisali više od 2.000 mladih o prevenciji rizičnog ponašanja i mogućnostima zaštite kada je u pitanju reproduktivno zdravlje.

Jelena Milanović, predsednica Omladine JAZAS-a Kragujevac, otvorila je konferenciju rečima da volontiranje doprinosi kako društvu i rešavanju problema koji postoje u njemu, tako i ličnom razvoju osobe koja je angažovana kao volonter. Kroz volonterski rad, osobe mogu da razviju samopoštovanje i poštovanje prema drugima, kao i da primene svoje veštine i znanja kroz različite tipove volonterskih aktivnosti.

Pomoćnica ministra, Snežana Klašnja, uputila je poruku svim mladima: "Nacionalna strategija za mlade kroz svoje ciljeve i principe prepoznaje značaj volonterizma i solidarnosti mladih, te smo zato i podržali projekat „Volontrizam: prava i odgovornosti“ Omladine JAZAS-a Kragujevac, koji doprinosi unapređenju znanja i veština mladih, ali i implementaciji procedura i razvijanja mehanizama prepoznavanja i vrednovanja volonterskog rada. Ministarstvo omladine i sporta snažno veruje u mlade, njihovu energiju i sposobnost da menjaju svet, a menjaju ga upravo darujući nesebično svoje slobodno vreme i znanje zarad opšteg dobra. Kroz realizaciju ovog projekta težimo da mladi koji su prošli razvojne procese budu uzori drugima."

Grad Kragujevac i Kancelarija za mlade od 2010. godine sprovode aktivnosti koje se tiču neformalne edukacije mladih, kreativnih i sportskih radionica, naglasila je Marija Đoković, koordinatorka KZM. Upravo zbog toga, KZM u saradnji sa Omladinom JAZAS- a Kragujevac i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu, teži ka tome da se volonterski rad prepozna, prihvati i vrednuje kroz uspostavljanje modela monitoringa i koordinacije između organizatora volontiranja i samih volontera, evidencija o volonterskim satim i slično.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Petar Veselinović, ovom prilikom mladim volonterima ukazao je da primera radi, ova visokoobrazovna ustanova, kao i kancelarija za mlade istrajno kroz brojne akcije u svojim mikro i makro sredinama bude priču o volonterizmu. Ekonomski fakultet uključivanjem 13 studenata u sistem demonstracija tokom održavanja vežbi na fakultetu pomažu mladim ljudima da kroz koristan društveni angažman na najbolji način grade i lične karijere posle diplomiranja na fakultetu.

Učesnicima konferencije obratili su se Luka Ljubisavljević i Milica Jovanović, koordinatori programa u Omladini JAZAS-a Kragujevac, naglašivši da volontiranje danas predstavlja bitnu ulogu u razvoju i napretku razvijenih zemalja, zemljama u razvoju i deo je svake civilizacije i društva. Posebno su istakli ulogu i odgovornost koju vršnjački edukatori imaju u informisanju mladih, ali i organizacija civilnog društva u razvoju kritičkog mišljenja kod mladih.

U drugom delu konferencije održana je panel diskusija "Sistemska rešenja za unapređenje volontiranja mladih", na kome su, pored predstavnica Omladine JAZAS-a Kragujevac i Kancelarije za mlade, učestovovali i Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije i Bojan Beronja iz Mladih istraživača Srbije.

Na panelu su predstavljeni identifikovani problemi u razvoju volonterizma mladih, a na osnovu sprovedenih okruglih stolova i tribina u Srbiji.

PROMOCIJA VOLONTIRANJA - Potreba za boljim predstavljanjem volonterskog rada mađu mladima, volonterskih programa i organizatora volontiranje; Isticanje benefita volontiranja

IZMENA REGULATIVE - Promena/izmena zakona i drugih propisa kako bi bili prilagođeni stvarim potrebama sa terena, u saradnji i sa volonterima i sa organizatorima volontiranja; Ukidanje donje granice za volontiranje pošto deca u osnovnim školama lakše usvajaju znanja

VREDNOVANJE VOLONTERSKOG RADA - Vrednovanje volonterskog rada na više nivoa, od škola preko fakulteta do posla; Priznavanje volonterskog rada; Razgraničenje pojmova praksa, stažiranja i volontiranja; Izgradnja i unapređenje sistema za kontinuirani lični razvoj volontera.

Kroz diskusiju sa učesnicima zaključeno je da se mora dodatno raditi na vraćanju u sistem volontiranja onih mladih koji su, zbog loših iskustava, odustali od volontiranja, raditi na promociji volontiranja, ali i edukaciji organizatora volonterskih aktivnosti. Kao veliki izazov za samo volontiranje predstavljeni su festivali, gde često dolazi do nerazumevanja koncepta volontiranja i uloge volontera. Potrebno je kreirati prilagođene volonterkse programe sa konkretnim zadacima, ali i benefitima za volontera.

Pregledajte priručnik Volontiranje od A do Š (za volontere)

Pregledajte priručnik Od A do Š za organizatore volontrskih aktivnosti

Sve fotografije pogledajte na ovom linku

Poslednje ažurirano utorak, 26 decembar 2017 10:41
 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC