Follow us

Video klipovi

Imamo 62 gostiju na mreži
Dobrodošli Završena obuka za povećanje zapošljivosti mladih
Završena obuka za povećanje zapošljivosti mladih PDF Štampa El. pošta
Napisao Omladina JAZAS-a Kragujevac   
sreda, 31 avgust 2016 08:05

Treću godinu za redom prepoznali smo potrebu mladih za obukom na temu zapošljivosti mladih. Tokom maja i juna 10 mladih je pohađalo interaktivne radnionicena teme komunikacije, samoanalize i planiranje ličnog razvoja, ali i prevazilaženje realnih stresnih situacija.

Obuka je realizovana u sklopu šireg projekta "Bez muke nema nauke, bez NAPORnih koraka kvalitetu pomaka! - dopunjeno izdanje, koju inicijalno realizuje Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada

Prema podacima za 2013. godinu na nivou EU25 nezaposlenost mladih uzrasta 15-24 godine je iznosila 23,4%, dok je u avgustu 2014. godine u Republici Srbiji ona iznosila 41,7% za mlade uzrasta 15-24 godine, odnosno 33,27% za mlade uzrasta 15-30 godina. Pored toga, problem je i to što su mladi u Republici Srbiji neaktivni na tržištu rada. Takođe, u Republici Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2013. godini zabeleženo je da 19,7% mladih uzrasta 15-24 pripada NEET kategoriji mladih.

Tokom obuke se grupa mladih, nepoznatih ljudi transformisala u tim koji je jako efikasan u planiranju, realizaaciji kratkih dinamičkih zadataka.

Od ukupnog broja nezaposlenih lica na evidenciji NSZ Filijale Kragujevac 5.283 lica su iz grupe mladih, do 30 godina starosti, što predstavlja 24,75 %, od toga 3.024 lica su žene, što ukazuje da su brojnije u okviru ove grupe.

Tokom obuke mladima je pružena podrška u ličnom i profesionalnom razvoju, što je indirektno doprinelo da se jedna osoba zaposli u Dubajiju, 2 devojke su našle praksu, a još jedan polaznik se usavršio za vršnjačku edukaciju. Ovo je još jedan od signala okruženja da je Omladina JAZAS-a Kragujevac prepoznata od mladih kao sigurno okruženje gde je podrška prva asocijacija.

 
Pokreće Omladina JAZAS-a Kragujevac by MWPC